علائم و درمان سرطان معده چیست؟

درمان سرطان معده

معده بخشی از دستگاه گوارش است و مری را به روده کوچک متصل می کند. هنگامی که غذا وارد معده می شود، ماهیچه های معده با حرکتی به نام پریستالسیس به مخلوط کردن و له کردن غذا کمک می کنند. سرطان معده می تواند در هر بخشی از معده ایجاد شود و می تواند در سراسر معده و سایر اندام ها مانند روده کوچک، غدد لنفاوی، کبد، پانکراس و روده بزرگ گسترش یابد.

دکتر فرزانه نیکوبین متخصص رادیوانکولوژی اصفهان هستند.

علائم

بیماران ممکن است در مراحل اولیه هیچ علامتی نداشته باشند و اغلب تشخیص پس از گسترش سرطان انجام می شود. شایع ترین علائم عبارتند از:

  1. درد یا ناراحتی در شکم
  2. تهوع و استفراغ
  3. از دست دادن اشتها
  4. خستگی یا ضعف
  5. خونریزی (استفراغ خون یا دفع خون در مدفوع)
  6. کاهش وزن
  7. سیری زودرس (به دلیل “احساس کامل” نمی توان یک وعده غذایی کامل خورد)
دکتر فرزانه نیکوبین | متخصص رادیوانکولوژی اصفهان | شیمی درمانی اصفهان
دکتر فرزانه نیکوبین | متخصص رادیوانکولوژی اصفهان | شیمی درمانی اصفهان

علل/عوامل خطر:

هیچ کس دلیل دقیق ابتلا به سرطان معده را نمی داند. محققان دریافته اند که عوامل خطر خاصی با ایجاد سرطان معده مرتبط هستند. افراد بالای 55 سال بیشتر در معرض ابتلا به سرطان معده هستند. مردان دو برابر زنان و آفریقایی آمریکایی ها بیشتر از قفقازی ها تحت تأثیر قرار می گیرند.

سرطان معده در برخی از نقاط جهان مانند ژاپن، کره، بخش هایی از اروپای شرقی و آمریکای لاتین شایع تر است.

برخی از مطالعات نشان می‌دهند که نوعی باکتری به نام هلیکوباکتر پیلوری که می‌تواند باعث التهاب و زخم معده شود، می‌تواند عامل خطر مهمی برای ابتلا به سرطان معده باشد. مطالعات نشان می دهد افرادی که جراحی معده انجام داده اند یا به بیماری هایی مانند کم خونی خطرناک یا آتروفی معده (که منجر به تولید کمتر از حد طبیعی شیره گوارشی می شود) دارند، می توانند با افزایش خطر ابتلا به سرطان معده مرتبط باشند.

متخصص رادیوانکولوژی اصفهان

همچنین شواهدی وجود دارد که سیگار کشیدن خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش می دهد.

غربالگری/تشخیص

علاوه بر گرفتن شرح حال کامل و انجام معاینه فیزیکی، پزشک ممکن است یک یا چند آزمایش زیر را انجام دهد: سری فوقانی GI – از بیمار خواسته می شود محلول باریم بنوشد.

سپس از معده عکسبرداری با اشعه ایکس گرفته می شود. باریم داخل معده را ترسیم می‌کند و به آشکارسازی هر ناحیه غیرطبیعی که ممکن است با سرطان درگیر باشد کمک می‌کند.

این آزمایش کمتر از گذشته مورد استفاده قرار می گیرد و بیماران در حال حاضر اغلب ابتدا تحت آندوسکوپی قرار می گیرند .

آندوسکوپی – یک لوله روشن و قابل انعطاف با دوربین، به نام آندوسکوپ، از طریق دهان به مری و سپس به معده وارد می شود. قبل از قرار دادن آندوسکوپ آرام بخش داده می شود. در صورت یافتن ناحیه غیرطبیعی، بیوپسی (نمونه‌های بافتی) را می‌توان برداشت و زیر میکروسکوپ برای یافتن سلول‌های سرطانی بررسی کرد.

اگر سرطان پیدا شود، پزشک ممکن است آزمایش‌های مرحله‌ای اضافی را برای تعیین اینکه آیا سرطان گسترش یافته است برنامه ریزی کند. سی تی اسکن ممکن است برای تعیین اینکه آیا سرطان به کبد، پانکراس، ریه ها یا سایر اندام های نزدیک معده گسترش یافته است یا خیر، استفاده شود.

مرحله بندی سرطان معده نیز ممکن است با استفاده از سونوگرافی آندوسکوپی انجام شود. سونوگرافی آندوسکوپی می تواند به تعیین عمق گسترش تومور به دیواره معده و درگیری ساختارهای مجاور و همچنین ارزیابی هرگونه غدد لنفاوی بزرگ شده که ممکن است توسط سلول های سرطانی حمله شود، کمک کند.

برنامه های درمانی ممکن است بسته به اندازه، محل، وسعت تومور و سلامت کلی بیمار متفاوت باشد. درمان ها شامل جراحی، شیمی درمانی و/یا پرتودرمانی است.

جراحی رایج ترین درمان است. جراح می تواند بخشی از معده (گاسترکتومی) یا کل معده را بردارد. غدد لنفاوی نزدیک تومور به طور کلی در طول جراحی برداشته می شوند تا بتوان آنها را از نظر سلول های سرطانی بررسی کرد.

دکتر فرزانه نیکوبین | متخصص رادیوانکولوژی اصفهان | شیمی درمانی اصفهان
دکتر فرزانه نیکوبین | متخصص رادیوانکولوژی اصفهان | شیمی درمانی اصفهان

محققان در حال بررسی استفاده از شیمی درمانی قبل از جراحی برای کمک به کوچک کردن تومور و بعد از جراحی برای کمک به کشتن سلول های تومور باقیمانده هستند. شیمی درمانی به صورت سیکل هایی با فواصل چند هفته ای بسته به داروهای مورد استفاده انجام می شود.

پرتودرمانی استفاده از پرتوهای پر انرژی برای آسیب رساندن به سلول های سرطانی و جلوگیری از رشد آنهاست. تابش سلول های سرطانی را فقط در ناحیه تحت درمان از بین می برد.

برخی از بیماران مبتلا به سرطان معده بسیار زودرس که فقط لایه‌های سطحی دیواره معده را درگیر می‌کند، ممکن است با استفاده از تکنیک‌هایی مانند برداشتن آندوسکوپی مخاط یا تشریح آندوسکوپی زیر مخاطی، بدون جراحی، تحت برداشت آندوسکوپی سرطان قرار گیرند.

پزشکان در حال بررسی ترکیبی از جراحی، شیمی درمانی و پرتودرمانی هستند تا ببینند چه ترکیبی بیشترین تأثیر را دارد.

در صورت داشتن سوال با ما تماس بگیرید.

برای دریافت نوبت اینترنتی و تسریع در نوبت کلیک کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید