چه چیزی باعث سرطان می شود؟
چه چیزی باعث سرطان می شود؟
عوامل سرطان
سرطان یکی از علل اصلی مرگ و میر در سراسر جهان است و حدود 10 میلیون مرگ در سال 2020 یا تقریباً یک مورد از هر شش مرگ را شامل می شود.
شایع ترین سرطان ها سرطان سینه، ریه، کولون و رکتوم و پروستات است.
حدود یک سوم مرگ و میرهای ناشی از سرطان به دلیل مصرف دخانیات، شاخص توده بدنی بالا، مصرف الکل، مصرف کم میوه و سبزیجات و عدم فعالیت بدنی است.
عفونتهای سرطانزا، مانند ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) و هپاتیت، مسئول تقریباً 30 درصد موارد سرطان در کشورهای با درآمد کم و متوسط هستند.
بسیاری از سرطان ها در صورت تشخیص زودهنگام و درمان موثر قابل درمان هستند.
دکتر فرزانه نیکوبین متخصص رادیوانکولوژی اصفهان بهترین گزینه برای درمان و تشخیص سرطان هستند.
سرطان یک اصطلاح عمومی برای گروه بزرگی از بیماریها است که میتوانند هر قسمتی از بدن را درگیر کنند. سایر اصطلاحات مورد استفاده تومورهای بدخیم و نئوپلاسم ها هستند. یکی از ویژگیهای مشخص سرطان، ایجاد سریع سلولهای غیرطبیعی است که فراتر از مرزهای معمول خود رشد میکنند و سپس میتوانند به قسمتهای مجاور بدن حمله کرده و به سایر اندامها گسترش یابند. فرآیند دوم به عنوان متاستاز شناخته می شود. متاستازهای گسترده علت اصلی مرگ ناشی از سرطان هستند.
برای دریافت نوبت اینترنتی و تسریع در نوبت کلیک کنید.
مشکل
سرطان یکی از علل اصلی مرگ و میر در سراسر جهان است که حدود 10 میلیون مرگ را در سال 2020 به خود اختصاص داده است. شایع ترین موارد در سال 2020 (از نظر موارد جدید سرطان) عبارت بودند از:
- پستان (2.26 میلیون مورد)؛
- ریه (2.21 میلیون مورد)؛
- کولون و رکتوم (1.93 میلیون مورد)؛
- پروستات (1.41 میلیون مورد)؛
- پوست (غیر ملانوما) (1.20 میلیون مورد)؛ و
- معده (1.09 میلیون مورد).
شایع ترین علل مرگ ناشی از سرطان در سال 2020 عبارتند از:
- ریه (1.80 میلیون مرگ)؛
- کولون و رکتوم (916000 مرگ و میر)؛
- کبد (830000 مرگ و میر)؛
- معده (769000 مرگ و میر)؛ و
- پستان (685000 مرگ و میر).
هر ساله تقریباً 400000 کودک به سرطان مبتلا می شوند. شایع ترین سرطان ها در کشورهای مختلف متفاوت است. سرطان دهانه رحم در 23 کشور شایع ترین است.
چه چیزی باعث سرطان می شود؟
سرطان از تبدیل سلولهای طبیعی به سلولهای تومور در یک فرآیند چند مرحلهای به وجود میآید که عموماً از یک ضایعه پیش سرطانی به یک تومور بدخیم پیشرفت میکند. این تغییرات نتیجه تعامل بین عوامل ژنتیکی فرد و سه دسته از عوامل خارجی است که عبارتند از:
مواد سرطان زا فیزیکی، مانند اشعه ماوراء بنفش و یونیزان؛
مواد سرطانزای شیمیایی، مانند آزبست، اجزای دود تنباکو، الکل، آفلاتوکسین (یک آلاینده غذا) و آرسنیک (آلودهکننده آب آشامیدنی). و
سرطانزاهای بیولوژیکی، مانند عفونتهای ناشی از برخی ویروسها، باکتریها یا انگلها.
WHO، از طریق آژانس تحقیقات سرطان خود، آژانس بین المللی تحقیقات سرطان (IARC)، طبقه بندی عوامل ایجاد کننده سرطان را حفظ می کند.
بروز سرطان با افزایش سن به طور چشمگیری افزایش می یابد، به احتمال زیاد به دلیل افزایش خطرات سرطان های خاص که با افزایش سن افزایش می یابد. انباشت کلی خطر با تمایل مکانیسمهای ترمیم سلولی ترکیب میشود که با افزایش سن فرد کمتر مؤثر باشد.
در صورت داشتن سوال با ما تماس بگیرید.