عوامل خطر سرطان کبد چه مواردی است؟

عوامل خطر سرطان کبد چه مواردی است؟

عوامل خطر سرطان کبد

عوامل خطر سرطان کبد عامل خطر هر چیزی است که شانس ابتلا به بیماری مانند سرطان را افزایش دهد. سرطانهای مختلف عوامل خطر متفاوتی دارند. برخی از عوامل خطر مانند سیگار کشیدن را می توان تغییر داد. سایر موارد، مانند سن یا سابقه خانوادگی فرد، قابل تغییر نیستند.

اما داشتن یک عامل خطر یا حتی چندین عامل خطر به این معنی نیست که شما به این بیماری مبتلا خواهید شد. و برخی از افرادی که به این بیماری مبتلا می شوند ممکن است عوامل خطر شناخته شده کمی داشته باشند یا اصلاً وجود نداشته باشند.

عواملی که می توانند خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش دهند عوامل متعددی می توانند شانس ابتلای فرد به سرطان کبد (HCC) را افزایش دهند. جنسیت سرطان کبد در مردان بسیار شایع تر از زنان است.

بیشتر این امر احتمالاً به دلیل رفتارهایی است که بر برخی از عوامل خطر که در زیر توضیح داده شده است تأثیر می گذارد. زیرگروه فیبرولاملار HCC در زنان شایع تر است. نژاد/قومیت در ایالات متحده، آمریکایی های آسیایی-آمریکایی و ساکنان جزایر اقیانوس آرام بالاترین میزان ابتلا به سرطان کبد را دارند و پس از آنها اسپانیایی ها/لاتین ها، سرخپوستان آمریکایی/بومیان آلاسکا، آمریکایی های آفریقایی تبار و سفیدپوستان قرار دارند. هپاتیت ویروسی مزمن در سراسر جهان، شایع ترین عامل خطر برای سرطان کبد، عفونت مزمن (طولانی مدت) با ویروس هپاتیت B (HBV) یا ویروس هپاتیت C (HCV) است.

این عفونت ها منجر به سیروز کبدی می شوند و مسئول تبدیل سرطان کبد به شایع ترین سرطان در بسیاری از نقاط جهان هستند. در ایالات متحده، عفونت با هپاتیت C شایع ترین علت HCC است، در حالی که در آسیا و کشورهای در حال توسعه، هپاتیت B شایع تر است. افراد آلوده به هر دو ویروس در معرض خطر بالایی برای ابتلا به هپاتیت مزمن، سیروز و سرطان کبد هستند. این خطر در صورتی که افراد زیاد الکل مصرف می کنند (حداقل 6 نوشیدنی الکلی در روز) بیشتر است.

HBV و HCV می توانند از طریق استفاده از سوزن های آلوده مشترک (مانند مصرف مواد مخدر)، رابطه جنسی محافظت نشده یا زایمان از فردی به فرد دیگر منتقل شوند. آنها همچنین می توانند از طریق انتقال خون منتقل شوند، اگرچه این امر در ایالات متحده بسیار نادر است زیرا محصولات خونی برای این ویروس ها آزمایش می شوند.

در کشورهای در حال توسعه، گاهی اوقات کودکان به دلیل تماس طولانی مدت با اعضای خانواده آلوده به عفونت هپاتیت B مبتلا می شوند. HBV بیشتر احتمال دارد علائمی مانند بیماری آنفولانزا مانند و زردی (زردی چشم و پوست) ایجاد کند..

عوامل خطر سرطان کبد
عوامل خطر سرطان کبد

اما بیشتر افراد در عرض چند ماه به طور کامل از عفونت HBV بهبود می یابند. تنها درصد بسیار کمی از بزرگسالان ناقل مزمن می شوند (و خطر ابتلا به سرطان کبد در آنها بیشتر است). نوزادان و کودکان کوچکی که مبتلا می شوند، در معرض خطر بالاتری برای تبدیل شدن به ناقلین مزمن هستند.

دکتر فرزانه نیکوبین ، متخصص رادیوانکولوژی اصفهان ، هورمون درمانی ، پرتو درمانی و عوامل خطر سرطان کبد می باشند که با استفاده از این تکنیک های مدرن و روز دنیا میتوانند انواع سرطان را درمان و از پیشرفت آن جلوگیری کنند.

از طرف دیگر HCV کمتر احتمال دارد علائم ایجاد کند. اما اکثر افراد مبتلا به HCV دچار عفونت‌های مزمن می‌شوند که احتمال بیشتری دارد منجر به آسیب کبدی یا حتی سرطان شود.

سایر ویروس ها مانند ویروس هپاتیت A و ویروس هپاتیت E نیز می توانند باعث هپاتیت شوند. اما افراد آلوده به این ویروس ها به هپاتیت مزمن یا سیروز مبتلا نمی شوند و خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش نمی دهند.

سیروز

سیروز بیماری است که در آن سلول های کبدی آسیب دیده و با بافت اسکار جایگزین می شوند. افراد مبتلا به سیروز در معرض خطر ابتلا به سرطان کبد هستند. اکثر (و نه همه) افرادی که به سرطان کبد مبتلا می شوند، در حال حاضر شواهدی از سیروز دارند.

چندین علت احتمالی برای سیروز وجود دارد. بیشتر موارد در ایالات متحده در افرادی رخ می دهد که از الکل سوء مصرف می کنند یا دارای عفونت مزمن HBV یا HCV هستند.

بیماری کبد چرب غیر الکلی

بیماری کبد چرب غیر الکلی یک بیماری شایع در افراد چاق است. افراد مبتلا به یک زیرگروه از این بیماری، که به نام استئاتوهپاتیت غیر الکلی (NASH) شناخته می شود، ممکن است به سیروز مبتلا شوند.

سیروز صفراوی اولیه

برخی از انواع بیماری های خودایمنی که بر کبد تأثیر می گذارند نیز می توانند باعث سیروز شوند. به عنوان مثال، در سیروز صفراوی اولیه (PBC) مجاری صفراوی در کبد آسیب دیده و حتی از بین می روند که می تواند منجر به سیروز شود. افراد مبتلا به PBC پیشرفته در معرض خطر بالای سرطان کبد هستند.

بیماری های متابولیک ارثی

برخی از بیماری های متابولیک ارثی می توانند منجر به سیروز شوند.

افراد مبتلا به هموکروماتوز ارثی آهن زیادی از غذا جذب می کنند. آهن در بافت های سراسر بدن از جمله کبد رسوب می کند. اگر آهن کافی در کبد انباشته شود، می تواند منجر به سیروز و سرطان کبد شود.


پیشنهاد مطالعه: لوسمی مزمن میلوئید چیست؟


عوامل خطر سرطان کبد
عوامل خطر سرطان کبد

مصرف زیاد الکل

سوء مصرف الکل عامل اصلی سیروز در ایالات متحده است که به نوبه خود با افزایش خطر ابتلا به سرطان کبد مرتبط است.

مصرف تنباکو

سیگار خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش می دهد. افرادی که سیگار می کشیدند و سیگار نمی کشیدند نسبت به افرادی که هنوز سیگار می کشیدند کمتر در معرض خطر هستند، اما هر دو گروه در مقایسه با کسانی که هرگز سیگار نکشیدند خطر بیشتری دارند.

چاقی

چاق بودن (بسیار اضافه وزن) خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش می دهد. این احتمالاً به این دلیل است که می تواند منجر به بیماری کبد چرب و سیروز شود.

دیابت نوع 2

دیابت نوع 2 با افزایش خطر ابتلا به سرطان کبد، معمولاً در بیمارانی که عوامل خطر دیگری مانند مصرف زیاد الکل و/یا هپاتیت ویروسی مزمن نیز دارند، مرتبط است. این خطر همچنین ممکن است افزایش یابد زیرا افراد مبتلا به دیابت نوع 2 تمایل به اضافه وزن یا چاقی دارند که به نوبه خود می تواند باعث مشکلات کبدی شود.

برای دریافت نوبت اینترنتی و تسریع در نوبت اینجا را کلیک کنید.

در صورت داشتن سوال یا برای راهنمایی بیشتر و همچنین رزرو نوبت با ما تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید