دلایل انجام شیمی درمانی
شیمی درمانی یک دارو درمانی است که از مواد شیمیایی قوی برای از بین بردن رشد سریع سلول ها در بدن استفاده می شود. این روش اغلب در درمان سرطان مورد استفاده قرار می گیرد، زیرا سلول های سرطانی خیلی سریع تر از اکثر سلول های بدن رشد می کنند و تکثیر می شوند. داروهای شیمی درمانی بسیاری در دسترس هستند که به تنهایی یا ترکیبی برای معالجه طیف گسترده ای از سرطان مورد استفاده قرار می گیرند. اگر چه این درمان روشی موثر برای بسیاری از انواع سرطان است اما این روش درمانی نیز خطر و عوارض جانبی به همراه دارد.
این درمان برای از بین بردن سلول های سرطانی در مبتلایان به سرطان استفاده می شود. دلایل مختلفی وجود دارد که می توان از شیمی درمانی برای درمان مبتلایان به سرطان استفاده کرد:
برای درمان سرطان بدون درمان های دیگر:
شیمی درمانی می تواند به عنوان اصلی ترین یا تنها درمان سرطان استفاده شود.
پس از روش های درمانی دیگر سلول های سرطانی را از بین می برد:
شیمی درمانی را می توان بعد از درمان های دیگر مانند جراحی برای از بین بردن سلول های سرطانی که ممکن است در بدن باقی مانده باشند، استفاده کرد.
شما را برای سایر درمان ها آماده می کند:
ازاین روش می توان برای کوچک کردن تومور استفاده کرد و همچنین شیمی درمانی می تواند در کنار سایر درمان ها از جمله جراحی، پرتو درمانی برای کمک به بهبود سرطان مورد استفاده قرار بگیرد.
برای از بین بردن علائم و نشانه ها: این روش به از بین بردن علائم و نشانه های سلول های سرطانی کمک بسزایی می کند.
استفاده از شیمی درمانی برای شرایطی غیر از سرطان
برخی از داروها برای معالجه سایر بیماری ها کاربرد دارد از جمله:
بیماری های مغز استخوان: بیماری هایی که بر مغز استخوان و سلول های خونی تاثیر می گذارند ممکن است با پیوند استخوان درمان شوند که به پیوند سلول های بنیادی نیز معروف هستند. شیمی درمانی اغلب برای پیوند مغز استخوان مورد استفاده قرار می گیرد.
اختلالات سیستم ایمنی: دوزهای پایین داروها می تواند به کنترل سیستم ایمنی بیش فعال در برخی بیماری ها مانند لوپوس، آرتریت روماتوئید( روماتیسم مفصلی) کمک کند.
چرا افراد مبتلا به سرطان شیمی درمانی می شوند؟ در مفالات قبلی به آن پرداخته ایم.
عوارض جانبی که در طول درمان رخ می دهد
مانند بسیاری از داروها که علاوه بر درمان اثرات جانبی نیز دارند، داروهای شیمی درمانی هم دارای تاثیرات و عوارض جانبی روی بدن هستند. البته اثرات جانبی برای هر فرد متفاوت می باشد که به نوع سرطان، داروها، مقدار دوز و … بستگی دارد. بسیاری از این عوارض جانبی قابل پیشگیری یا درمان هستند. بیشتر عوارض جانبی بعد از پایان درمان فروکش می کند.
- زخم های دهان
- خون ریزی
- کبودی
- استفراغ
- اسهال
- ریزش مو
- خستگی
- تب
- درد
- یبوست
دکتر فرزانه نیکوبین متخصص رادیوانکولوژی در اصفهان شما میتوانید با مراجعه به صفحه اصلی نوبت اینترنتی رزرو کنید.
اثرات جانبی طولانی مدت
داروهای این روش درمانی می توانند عوارض جانبی ایجاد کنند که ماه ها و سال ها پس از درمان قابل مشاهده نیستند. عوارض جانبی دیر هنگام بسته به داروی شیمی درمانی متفاوت است
اما می تواند شامل موارد زیر باشد:
- آسیب عصبی ( نوروپاتی محیطی)
- خطر ابتلا به سرطان دوم
- مشکلات کلیوی
- آسیب به بافت ریه
- مشکلات قلبی
- ناباروری