علت بیخوابی بعد از شیمی درمانی +بهترن راه درمان

علت بیخوابی بعد از شیمی درمانی اصفهان چیست؟

شیمی درمانی یکی از روش‌های مهم و پرکاربرد در درمان بسیاری از بیماری‌ها، از جمله سرطان است. این روش با استفاده از داروها و مواد شیمیایی، سلول‌های بدخیم را نابود کرده و بهبودی و درمان بیماری را ایجاد می‌کند.

اما یکی از عوارض جانبی شیمی درمانی، بروز خستگی و بی‌خوابی می‌باشد. این مشکل معمولاً به دلیل اثرات داروهای مورد استفاده در شیمی درمانی بر سیستم عصبی مرکزی بدن است. برخی از داروهای شیمی درمانی می‌توانند باعث کاهش فعالیت سیستم عصبی مرکزی شوند که باعث بروز خستگی و بی‌خوابی می‌شود.

همچنین شیمی درمانی می‌تواند باعث تغییر در ساختار و عملکرد مغز و هورمون‌ها شود که می‌تواند منجر به بروز خستگی و بی‌خوابی شود. به همین دلیل، افراد با شیمی درمانی باید استراحت کافی داشته باشند و سعی کنند فعالیت بدنی خود را کاهش دهند تا بتوانند با این عارضه مقابله کنند.

درمان بیخوابی بعد از شیمی درمانی اصفهان

همانطور که اشاره شد، بی‌خوابی یکی از عوارض شایع بعد از شیمی درمانی است. راهکار هایی برای کاهش عوارض شیمی درمانی وجود دارد . این حالت به دلیل تغییرات هورمونی، ناراحتی، درد و اضطراب که در اثر درمان با داروهای شیمیایی رخ می‌دهد، به وجود می‌آید.یکی از درمان های ابتدایی و پیشنهادی برای مقابله با اختلالات خواب در حین شیمی درمانی تجویز داروی ملاتونین است. محققان با ارائه درمان با ملاتونین به موش‌ها دریافتند که این روش درمانی با اثرات ضد سرطانی شیمی‌درمانی بر روی سلول‌های سرطانی در تقابل نیست.ملاتونین یک هورمون طبیعی است که الگوهای خواب را کنترل می‌کند و نسخه‌های مصنوعی آن را می‌توان در آزمایشگاه تولید کرد.

برای کاهش بی‌خوابی پس از شیمی درمانی، می‌توانید به روش‌های زیر روی آورید:

شیمی درمانی

کاهش بیخوابی

  1. سعی کنید قبل از خواب استراحتی آرام داشته باشید ، استرس و تنش را از خود دور کنید و سعی کنی کارهای آرام بخش مانند نوشیدن آب ، گوش دادن به موسیقی ملایم و … را انجام دهید. همچنین می توانید مشغول اموری مانند مطالعه کتاب و یا ماساژ پاها شوید. این اقدامات به شما کمک می کند احساس بهتری داشته باشید و به یک حالت آرام و رهایی برسید.
  2. سعی کنید در خوابگاه یا محیط شلوغ نخوابید. یک محیط تاریک و ساکت باعث راحتی بیشتر و خواب عمیق‌تر می‌شود.
  3. طولانی نخوابید. برای کاهش احتمال بیداری، حداکثر ۸ ساعت در رختخواب باشید.
  4. نوشیدن چای گل محمدی یا دانه‌های روغنی مانند آفتابگردان و پسته به عنوان یک پودر طبیعی جهت رفع بی خوابی مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  5. از مصرف داروهایی که خواب آور هستند، مثل زوپیکلون، تمازپام و یا دیازپام استفاده کنید. البته قبل از مصرف این داروها با پزشک مطبوعات کنید.

در صورتی که بیخوابی برای شما آزار دهنده است بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا راه‌های دیگری برای کنترل بی‌خوابی بعد از شیمی درمانی باهم بررسی کنید. مصرف داروی ملاتونین بسیار کمک کننده و کنترل کننده است.

اقدامات همراهان بیمار برای کمک به کنترل عوارض خواب

اگر اطرافیان یا خانواده در این دوره مراقب شما هستند از ایشان بخواهید که موارد زیر را رعایت کرده و راهکار های ارائه شده را انجام دهند :

• در صورت امکان اتاق را آرام و ساکت نگه دارند تا خواب راحتی داشته باشید.
• در یک دفترچه ساعات خواب، مجموع زمان‌هایی که چرت می‌زنید، کیفیت خواب، عوارض جانبی و یا مشکلاتی که ممکن است بر خواب شما اثر بگذارد را یادداشت نماید.
• یک ماساژ ملایم در قسمت کمر و پا قبل از خواب انجام دهد.
•میتوانید میان وعده‌ی سبک قبل از خواب به شما بدهد.
• و اگر در طول شب گیج و مضطرب شدید به تیم درمان اطاع دهد.

اگر موارد زیر را مشاهده کردید با تیم درمان تماس بگیرید
• احساس گیجی در طی شب
• کم خوابی یا بی‌خوابی
• وقفه‌ی تنفسی به طور مکرر در هنگام خوابیدن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید